У оквиру изложбе „Ефекат прегледа”, Музеј савремене уметности отвара простор за дискусију о разноврсним еколошким проблемима с којима се становници Србије суочавају у локалном контексту.

Програм је осмишљен као јавни форум у коме ће актери – еколошке организације, активистичке групе, стручњаци, уметници и грађани – у изложбеном простору Музеја дискутовати о актуелним проблемима заштите животне средине у Србији, разлозима за настанак тих проблема, као и могућим предлозима за њихово решавање. Сматрамо да је битно да се и у институцијама културе бавимо еколошким темама и да подстичемо развој свести о неопходности заштите природе коју непрекидно угрожавају партикуларни финансијски интереси великих корпорација. То је уједно и разлог за отпор бројних грађанских иницијатива, јер ће без чисте воде, ваздуха, без шума и паркова, и наша егзистенција како локално тако и на читавој планети бити све угроженија.

У среду 25. августа од 18 до 20 часова биће одржан пети у низу форума на коме ће Покрет „Одбранимо шуме Фрушке горе” представити своје активности и начин борбе против сече шума.

Покрет „Одбранимо шуме Фрушке горе” је еколошки актвистички покрет цивилног друштва аутентично настао као одговор на све убрзанију дефорестацију Националног парка Фрушка гора, који уместо да ужива највиши степен заштите као природна вредност, постаје убрзано плен бруталне комерцијалне експлоатације.

Сече шума, рударски копови, урбанизација, уништавање шумских екосистема, деградирање предеоне лепоте су постали толико видљиви, да су шумске стазе почеле да личе, са једне стране на дрваре због енормних количина трупаца који су на сваком кораку, а са друге стране, због тешке механизације за сечу и извлачење трупаца, на подручје интензивне шумарске индустрије.

Национални парк Фрушка гора је почео убрзано да нестаје пред нашим очима, са својим прелепим буковим и храстовим шумским састојинама, богатим биодиверзитетом, биљним и животињским врстама које су заштићене. Неке од њих су на црвеној листи ИУЦН као строго заштићене због великог степена угрожености, док су одређене врсте ендемичне. Заштитарски модел управљања се у потпуности повукао пред експлоататорским ударом на природне ресурсе, што је последица неадекватне законске регулативе, као и неодговорног и нестручног управљања.

Неодрживо искоришћавање природних ресурса је свеопшти планетарни проблем. Ситуација у нашој земљи је додатно компликована због високог степена корупције и организованих илегалних шумарских активности које се тешко откривају, јер су у ту мрежу незаконитих радњи укључени и представници јавних институција и доносиоци одлука.

Очување постојећих шума Фрушке горе је социолошка, еколошка и културолошка неопходност, а борба за здраву животну средину и природу, као општа побуна је императив времена у којем живимо. Фрушка гора је фабрика кисеоника, најјачи борац против негативних климатских промена, чувар екосистема и биодиверзитета. Коначно, она је са још неколико мањих шумских подручја последња брана опустињавању Војводине.

Покрет „Одбранимо шуме Фрушке горе” је члан више неформалних еколошких коалиција са којима заједно и солидарно учествује у различитим иницијативама којима се заговара промена јавних политика и праксе у области заштите животне средине. Покрет пружа подршку и конкретно помаже другим аутентичним еколошким борцима у њиховим локалним заједницама. Учествовао је у свим великим еколошким протестима у Београду, и организовао протесте на подручју Фрушке горе. Њихов бескомпромисни еколошки активизам постао је видљив у широј јавности, због чега су били мета више напада, како у медијима са препознатљивим агресивним и таблоидним наративом, тако и физички на Фрушкој гори.

На „Летњем еколошком форуму” о искуствима Покрета „Одбранимо шуме Фрушке горе” говориће Драгана Арсић.

Позивамо све заинтересоване да се придруже форуму и активно укључе у дискусију.

Више информација о пројекту „Ефекат прегледа” на: хттпс://мсуб.орг.рс/ефекат-прегледа

Више информација о активностима Покрета „Одбранимо шуме Фрушке горе” на: хттпс://њњњ.фацебоок.цом/гроупс/покретосфг/?реф=схаре

хттпс://њњњ.фацебоок.цом/покретосфг/