Muzej savremene umetnosti u Beogradu vas poziva u četvrtak 29. februara u 18 časova na javni razgovor povodom retrospektivne izložbe Zorana Naskovskog JAVNE TAJNE.

U razgovoru će učestvovati:
– Slobodan Šijan, filmski reditelj i scenarista
– Branislav Dimitrijević, teoretičar i istoričar umetnosti
– Zoran Naskovski, umetnik
– Slobodan Marković, savetnik za digitalne tehnologije u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji i koautor rada Pitanje.
– Gordana Nikolić, istoričarka umetnosti i kokustoskinja izložbe Javne tajne
– Una Popović, istoričarka umetnosti i kokustoskinja izložbe Javne tajne

Retrospektivna izložba JAVNE TAJNE, u organizaciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, predstavlja višedecenijski umetnički opus Zorana Naskovskog. Naskovski je jedan od najznačajnijih predstavnika nezavisne umetničke scene devedesetih godina prošlog veka i jedan od najistaknutijih umetnika iz Srbije, aktivan više od tri decenije u kontinuitetu u polju savremene umetnosti. Nakon niza uticajnih radova kao što su Smrt u Dalasu, L’Origine du monde, War Frames i drugih, koji su privukli internacionalnu pažnju, kao i stručnih analiza njegovog rada, ova izložba je prvi retrospektivni prikaz umetničkih radova i angažmana Naskovskog u kontekstu aktuelnih društvenih tema, institucionalne kritike i aktivizma, specifičnih umetničkih istraživanja i metodologija, kao i inovacija u oblastima videa, instalacije, performansa i medijskih umetničkih praksi.
Njegov rad karakteriše angažovan način mišljenja koji je povezan sa sofisticiranom upotrebom medija, utemeljenom u avangardnim i konceptualnim umetničkim praksama, u medijskom rasponu od slikarstva, videa, filma, instalacije, performansa, fotografije, zvuka do digitalnih umetničkih praksi i veštačke inteligencije (projekat Pitanje).

Vreme: Četvrtak, 29. februar u 18 časova
Mesto: Muzej savremene umetnosti, II, III i IV nivo

Izložba u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu otvorena je do 3. marta.

Kustoskinje izložbe: Gordana Nikolić i Una Popović.

Produkcija izložbe: Muzej savremene umetnosti, Beograd; Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad.

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture Republike Srbije; Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Sponzori izložbe: Epson, Wiener Städtische, Polydor, Space Modern, Division Visual Solutions, LajtNet.