Pozivamo vas na kustosko vođenje kroz izložbu Stvari vibrantne – stvari svečane u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića. U sredu 11. maja 2022. godine od 17 časova izložbu će tumačiti kustosi Senka Ristivojević i Miroslav Karić.

Izložba Stvari vibrantne – stvari svečane nazvana je prema jednom citatu pronađenom među beleškama Leonida Šejke, i predstavlja seriju priča o nastojanjima umetnika da naprave promene u društvu, o njihovom protestu koji bi vodio ka svetu konačno pogodnom za život – un monde enfin habitable (Andre Breton). Ove storije rekonstruisane su zahvaljujući ličnim predmetima, fotografijama, dokumentima, pismima, beleškama i drugim sličnim materijalima koji se čuvaju u Muzeju savremene umetnosti kao arhivska i dokumentacijska građa. Trinaest epizoda omnibusa Stvari vibrantne – stvari svečane iznose dokaze i svedočanstva, resurse za razumevanje i čitanje umetnosti od vremena istorijskih avangardi do danas, ističući autentične ličnosti i senzibilitete pojedinih umetnika.
Omnibus Stvari vibrantne – stvari svečane prenosi priče o Milanu Dedincu, Rastku Petroviću, Vanu Boru, Zori Popović, Milici Zorić, Leonidu Šejki, Ivanu Tabakoviću i Miroljubu Todoroviću, njihovim maštarenjima i težnjama, eksperimentima i traganjima, pokušajima da oblikuju svet konačno pogodan za život.

Izložba je otvorena u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića svakoga dana od 12 do 20 časova, osim utorkom, do 6. juna 2022. godine.

Ulaz je besplatan.