Zadovoljstvo nam je da Vas u godini jubileja, još jednom pozovemo na javno vođenje kroz izložbu Gospodstvo uma: Miodrag B. Protić, život posvećen umetnosti u sredu, 28. decembra u 17 časova u Galeriju- legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Javno vođenje održaće kustoskinje izložbe: Svetlana Mitić, muzejska savetnica i Katarina Krstić viša kustoskinja.

Muzej savremene umetnosti obeležio je značajan jubilej, sto godina od rođenja Miodraga B. Protića (1922-2014) osnivača, dugogodišnjeg upravnika Muzeja savremene umetnosti (1965-1980) značajnog likovnog stvaraoca, kritičara i teoretičara likovne umetnosti sa izložbom Gospodstvo uma: Miodrag B. Protić, život posvećen umetnosti u prostoru Galerije – Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, kao i nešto kasnije stručnim skupom održanim u centranoj zgradi MSUB.

Koncepcijom izložbe obuhvaćen je značajan angažman Miodraga B. Protića u prve dve decenije upravljanja Muzejom i njegov doprinos u konstituisanju institucije, kao i angažovanje na značajnim programskim aktivnostima koje je koncepcijski formulisao a potom i realizovao uz kreativni doprinos stručnog tima Muzeja. Kroz posebne segmente izložbe pokazani su jedinstveni modeli rada i kustoske prakse koje je Protić dosledno sprovodio u Muzeju tokom svog mandata, te njegov doprinos u prezentovanju i interpretaciji jugoslovenske moderne i savremene likovne umetnosti. Na izložbi su istaknute celine: Jugoslovenska umetnost XX veka, monografskie retrospektivne izložbe jugoslovenskih i srpskih umetnika, međunarodna saradnja sa relevantnim institucijama kulture i uključivanje Muzeja u savremene tokove muzejske prakse, koji će rezultirati brojnim značajnim izložbama umetnika iz inostranstva.

Značajan segment izložbe posvećen je Protićevem slikarskom opusu.
Pored slika iz ciklusa Sazvežđa, Horizonti, Maljeviču u čast, predstavljeni su i akvareli i pasteli do sada retko prikazivani a nastajali u istom hronološkom toku kada i pomenuta dela. Sva dela su iz kolekcije Muzeja i Legata M. B. Protića koji je autor poklonio Muzeju 1994.

Izložba možete pogledati do 27. februara 2023. godine.

Fotografije: Bojana Janjić, MSUB