Galerija – legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića vas poziva u ponedeljak 19. jula od 17 do 20h na druženje povodom promocije kataloga Dragane Žarevac Prošireno prisustvo / Otelovljeni arhiv
Izložba je otvorena do 21. 07. 2021.

Izložba „Prošireno prisustvo – otelovljeni arhiv“ bavi se kontekstualizovanjem rane umetničke prakse Dragane Žarevac u polju performansa i zvuka, a rezultat je višegodišnjeg istraživanja nematerijalnog perfomativnog čina ove umetnice kroz praćenje njegovih „materijalnih tragova“ − crteža, notacija, beleški, partitura, sinopsisa, teksta, fotografije, zvuka i video zapisa. Proces bavljenja arhivom performansa praćen je produkcijom video re-performansa pri čemu su tri rana performansa ponovo izvedeni sa vremenskom distancom od četiri decenije na istim mestima prvobitnog izvođenja (SKC Galerija, ŠKUC galerija), ovoga puta za „oko kamere“.

Izložba „Prošireno prisustvo – otelovljeni arhiv” pored arhive ranih performansa, početaka medijatizacije performansa i bavljenja videom kod ove umetnice (francuske trake), predstavlja i novu produkciju video re-performansa, kojom se odgovara na zainteresovanost publike za konstativnu i performativnu funkciju ponovnog izvođenja, dok sa pozicija autorke ovaj duboko introspektivni proces ponovnog iskustva proizvodi novi umetnički rad − „otelovljeni arhiv” u novom kontekstu.

Tokom četrdesetogodišnje umetničke karijere, krećući se duž dijagrama zamišljene beskonačne sinusoide, Dragana Žarevac kontinurano traga za uspostavljanjem životne ravnoteže. Dosledno tome, njena izložba u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, nastoji da životne sile performansa – vremenski zasnovanog telesnog i efemernog čina – transformiše u beskonačni “bitak” u vremenu.

Dragana Žarevac je vizuelna umetnica. Izlaganje je započela 1979. godine performansima u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, kao i u nizu galerijskih prostora bivše Jugoslavije i u inostranstvu. Njen rad karakteriše lični stav o pitanjima od opšteg društvenog značaja. Izlaže video radove i instalacije, crteže i radove u zvuku. Izlagala je, između ostalog, u Kunsthale – u (Kunsthalle) Beč, Tejt Modern galeriji (Tate Modern) London, Centru Žorž Pompidu (Georges Pompidou Center) Pariz, ZKM-u – Karlsrue, KunstVerke (KunstWeke) Berlin, Art in General u Njujorku i u Muzeju savremene umetnosti, Beograd.

Dobitnica je nagrade Centra za umetnost i tehnologiju medija (ZKM) u Karlsrue- u (1998), Zlatne Sfinge za opus na Festivalu Videomedeja u Novom Sadu (1999) i Nagrade Galerije 23. Memorijala Nadežda Petrović u Čačku (2005). Produkciju njenih radova podržali su grad Pariz, francuska Ministarstva kulture i obrazovanja, Fond za otvoreno društvo, Gete Institut, ProHelvetia, Pakt za stabilnost jugoistočne Evrope, Fond Roberto Cimetta, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gradski sekretarijat za kulturu grada Beograda, Filmski centar Srbije i drugi. Rezidencijalne boravke ostvarila je u ZKM-u – Karlsrue, CICV-u – Erimonkur i u Sant Antoninu – Korzika. Žarevac radi kao kustoskinja i selektorka video programa, međunarodnih video festivala i izložbi i kao autorka video radionica.

Kustosi izložbe: Slađana Petrović Varagić i Miroslav Karić