Pozivamo vas da u ponedeljak 21. avgusta 2023. od 16 do 19 časova u Salonu MSU prisustvujete otvorenim vratima i zatvaranju izložbe Exhaustion and Exuberance or I Can, I Can’t: Four Figure Studies / Iscrpljenost i ushićenost ili Mogu, ne mogu: studija četiri figure Darka Dragičevića, i u razgovoru sa kustosom izložbe Miroslavom Karićem saznate nešto više o temi i koncepciji izložbe.

U svom istraživačkom projektu Exhaustion and Exuberance or I Can, I Can’t: Four Figure Studies / Iscrpljenost i ushićenost ili mogu, ne mogu: studija četiri figure, Darko Dragičević rekonstruiše urušene položaje tela iz četiri postojeća umetnička dela: L’Empereur 06 Tomasa Rufa (Thomas Ruff), Failing to Levitate in the Studio Brusa Naumana (Bruce Nauman), Broken Fall (geometric), Westkapelle, Holland Basa Jana Adera (Bas Jan Ader) i Le Penseur Ogista Rodena (Auguste Rodin). Reč je o nizu site-specific intervencija u kojima se kroz apropriacije i govor umetnik bavi otelotvorenjem ovih figura i politika govora kao performativnih načina otpora u urbanom prostoru Berlina i Beograda.

Darko Dragičević (1979, Beograd) je vizuelni / performans umetnik, filmski stvaralac i predavač koji od 2003. godine predstavlja svoj rad na međunarodnoj sceni. Proširujući pojam umetničke prakse, kreće se između oblasti vizuelnih umetnosti, performansa, koreografije i filma. Uključen je u interdisciplinarne projekte i međumedijske saradnje. Izlagao je svoje radove na različitim samostalnim i grupnim izložbama, festivalima i kustoskim programima. Studirao je filmsku i televizijsku produkciju na Njujorškoj filmskoj akademiji u Njujorku i vizuelne umetnosti na Međunarodnom koledžu za umetnost i nauku u Milanu, gde je diplomirao vizuelnu komunikaciju i magistrirao vizuelne umetnosti. Živi i radi u Berlinu.

 

Fotografija: Bojana Janjić/MSUB