Stručna vođenja u februaru 2022. godine:
četvrtkom u 16h
subotom u 13h

U četvrtak 03. februara 2022. godine u 16 časova vođenje će održati koautorka izložbe Žaklina Ratković, muzejska savetnica.

Usled pandemije uzrokovane korona-virusom, maksimalan broj koji može prisustvovati javnom vođenju i predavanju je 20 posetilaca, stoga je neophodno prijaviti unapred svoje prisustvo putem mejla: info@msub.org.rs

Kupovina ulaznica: na biletarnici MSUB i na sajtu tickets.rs

Izložba Vladimir Veličković: Figura kao izraz egzistencije obuhvata specifične tematsko-problemske segmente u radu umetnika, koji prate kontekst u kome se umetnik formirao, bazirao i stvarao osoben likovni jezik. Kroz deset odvojenih celina, koje se fokusiraju na određene teme i simbole kao i njihovo značenje u slikarstvu Vladimira Veličkovića (1935-2019), obuhvaćen je složen umetnički opus koji korespondira sa najvišim dometima modernog i savremenog slikarstva. Praćenjem ovih segmenata, koji su definisani kao Mladost, Raspeća, Telo u pokretu, Mesta, Gubilišta, Glave, Poreklo, Životinje, Ništavilo, Bez imena, postiže se uvid u složenost izuzetno kompleksnog i obimnog opusa, kao i u amblematska dela ovog autora.

Veličkovićev rad se prati od najranijih crteža i slika nastalih u beogradskom periodu, kada umetnik radi sumorne prostore statične atmosfere, preko barokne uzvitlanosti naglašenog pokreta u ciklusu Strašila, potom figura u različitim fazama trčanja ili pada inspirisanih Mejbridžovim istorijskim eksperimentima s fotografijom, pa uzavrelih frenetičnih glava oratora ili ispražnjenih, pustih prostora gubilišta, sve do poslednjih prizora spaljene zemlje i pejzaža čija se linija horizonta gubi u izmaglici dima i magle.

Posebnu celinu izložbe čini program sastavljen od dokumentarnih filmova i video priloga čije se emitovanje odvija tokom čitavog radnog vremena.

Izložba Vladimir Veličković: Figura kao izraz egzistencije traje do 21. februara 2022. godine

Fotografija:Bojana Janjić, MSUB