Stručna vođenja u decembru:

Četvrtkom u 16 časova

Subotom u 13 časova

Predavanja u decembru:

Petak, 3. decembar u 16 časova – „Vladimir Veličković, slikarstvo beogradskog perioda (1958-1966)”  predavanje autorke izložbe Svetlane Mitić 

Petak, 10. decembar u 16 časova – „Vladimir Veličković, crteži beogradskog perioda” predavanje autorke izložbe Žakline Ratković

 

Usled pandemije uzrokovane korona-virusom, maksimalan broj koji može prisustvovati javnom vođenju i predavanju je 20 posetilaca, stoga je neophodno prijaviti unapred svoje prisustvo putem mejla: info@msub.org.rs

 

Vladimir Veličković je jedinstvena stvaralačka figura koja po svojim složenim  identitetskim obeležjima istovremeno pripada različitim kulturama: srpskoj, jugoslovenskoj, francuskoj, evropskoj, pomerajući granice percepcije jugoslovenske umetnosti datog vremena i takođe ostavljajući mogućnost preispitivanja aktuelne postjugoslovenske umetničke pozornice.

 

Izložba na svih pet nivoa Muzeja obuhvata preko sto radova Vladimira Veličkovića realizovanih u medijima slike i crteža, među kojima je i trinest dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu kolekcioniranih tokom proteklih decenija, tačnije od 1962. do 2019. godine. Pored radova iz kolekcije Muzeja, na izložbi su zastupljena i dela iz drugih institucija, muzeja i galerija, i privatnih kolekcija.

 

Izložbu prati katalog koji sadrži studijske tekstove muzejskih savetnica Svetlane Mitić i Žakline Ratković, kao i dr Jasmine Čubrilo kao i antologijske tekstove inostranih autora, Mišela Onfrea i Alena Žufroa.

 

Posebnu celinu na izložbi čini video program sastavljen od dokumentarnih filmova i video priloga čije se emitovanje odvija tokom čitavog radnog vremena.

 

Vladimir Veličković (1935–2019) diplomirao 1960. na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bio je saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića (1962–1963) u Zagrebu. Od 1963. izlaže samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a od 1966. živi i radi u Parizu. Predstavljao je Jugoslaviju na 36. Bijenalu u Veneciji 1972. godine. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Francuske akademije (Academie des Beaux-Arts – Institut de France) i Makedonske akademije nauka i umetnosti (MANU). Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem u oblasti kulture i umetnosti Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres i ordenom Légion d’Honneur. Bio je profesor (1983–2000) na École nationale supérieure des beaux-arts u Parizu. Osnivač je fonda za crtež „Vladimir Veličković” iz koga se nagrađuju mladi umetnici Srbije.

 

Kupovina ulaznica: na biletarnici MSUB i na sajtu tickets.rs

Izložbu „Figura kao izraz egzistencije” možete opogledati svakog dana osim utorkom od 10- 18 časova do 21. februara 2022. godine.

 

 Fotografija: Bojana Janjić, MSUB