Samostalna izložba Sanje Latinović  „Prepreka ili prag” u Salonu MSUB po kustoskoj koncepciji osmišljena je kao omanja revizija dosadašnje umetničine prakse. Na ovaj način prvi put objedinjeno i  sistematizovano sagledavaju se njene različite izvedbe, od samostalnih do kolektivnih performansa, kao misli o prirodi, izrazu i temama performans akcija.

Sanja Latinović osim solo performansa koji u vidu dokumentacije dominira na izložbi ujedno aktivno inicira, osmišljava saradnje pa i rado učestvuje u kolektivnim projektima promišljajući telesno i mentalno sinhrono unutar duha zajedništva. Na nivou teme često pri saradnjama želi da uputi i istakne neka generacijski bitna pitanja.

Latinović je bila članica kolektiva Treći Beograd u periodu između 2009- 2014. godine a 2019. inicirala je formiranje grupe 04, koju čini generacija diplomiranih vajara Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (klasa 2004), kojoj je umetnica i sama pripadala.
Njihovo polje interesovanja je bazirano na poziciji umetnika u društvu.

Salon MSUB, 5. septembar, ponedeljak u 18 časova

U razgovoru učestvuju:
Nadežda Kirćanski, umetnica
Nela Tonković, kustoskinja
Selman Trtovac, umetnik
Moderatorka razgovora: Una Popović, kustoskinja izložbe

Navedeni sagovornici će svako iz  svog domena pomenuti i ukazati na saradnje sa umetnicom, kako sagledavaju ovaj pristup u odnosu na njene druge radove, na koji način se pri tome teži međusobnom dopunjavanju unutar praksi kao i kako definišu prirodu samih kolektivnih performansa.

Za ovu priliku kao i nakon toga narednih 7 dana u galeriji, do 11. septembra izvesne videe samostalnih performansa zamenićemo drugim radovima Sanje Latinović, a u kontekstu kolektivnog.
Biće prikazani performansi “Gloves/ Rukavice” (2018), “That was it” (Portreti umetnika, 2018), “Helianthus annuus” (2019)

Izložbu smo produžili do 25. septembra 2022. godine.

Više o umetnici na: www.sanjalatinovic.com