Pozivamo vas da iskoristite poslednju priliku za obilazak izložbe „Stvari vibrantne – stvari svečane“ u ponedeljak 6. juna 2022. godine i učestvujete u razgovoru sa Nikolom Krstovićem, docentom na Seminaru za muzeologiju i heritologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Razgovor će voditi kustosi izložbe Senka Ristivojević i Miroslav Karić.
U samom finalu izložbe koja traje od 11. februara, učesnici razgovora će pokušati da sumiraju svoje utiske i da odgovore na razna pitanja koja su iskrsla u toku rada i promišljanja same izložbe. Jedno od takvih bi bilo: zašto se u Muzeju savremene umetnosti čuva vitrina sa prepariranim pticama iz Južne Amerike, votivne figure iz plemena zapadne Afrike, porodične fotografije Leonida Šejke, indijanska fetiš lutkica, prazne kutije cigareta Morava bez filtera i ostale stvari koje svakako nisu deo umetničkog nasleđa za koje je Muzej nadležan da baštini.

Izložba „Stvari vibrantne – stvari svečane“ u prvi plan ističe predmete koji se u Muzeju savremene umetnosti čuvaju kao arhivska i dokumentacijska građa, a podrazumevaju najrazličitije upotrebne predmete, pisma, fotografije i druga dokumenta iz ličnih arhiva kao svedočanstva i materijalne dokaze o autentičnim ličnostima koje su menjale umetnički i socijalni život u 20. veku.
Zamišljena kao svojevrsni omnibus od trinaest zasebnih epizoda, izložba predstavlja priče o umetnicima poput Milice Zorić, Milana Dedinca, Rastka Petrovića, Vana Bora, Ivana Tabakovića, Leonida Šejke i Miroljuba Todorovića.

Izložba „Stvari vibrantne – stvari svečane“ otvorena je u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića svakoga dana od 12 do 20 časova, osim utorkom, do 6. juna 2022. godine.