U okviru izložbe Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve svetska premijera osam venčanica poznatog dizajnera

Po ugledu na najveće svetske muzeje, Muzej savremene umetnosti Beograd ugostiće jedno od najpoznatijih imena svetske dizajn scene – Žan Pola Gotjea, čija će izložba Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve biti otvorena 28. novembra.

Izložba Žan Pola Gotjea Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve, sa ukupno 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2020. godine, nastaje kao finale izložbe Modni svet Žan Pola Gotjea: od trotoara do modne piste koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući rekorde posete modnih izložbi.

Kustos Tijeri – Maksim Lorio, prošlogodišnji dobitnik Vanguard nagrade za doprinos u umetnosti i kulturi, izložbu Modni svet Žan Pola Gotjea otvorio je 2011. godine u Muzeju lepih umetnosti u Montrealu, a potom je izlagana u Muzeju umetnosti Dalas, Muzeju likovne umetnosti San Franciska, u Fondaciji MAPFRE u Madridu, u Kunsthale u Roterdam, u Švedskom centru za arhitekturu i dizajn u Stokholmu, u Bruklinskom muzeju, u Barbikan Centru u Londonu, u Nacionalnoj galeriji Viktorije u Melburnu, u Gran Paleu u Parizu, u Kunsthaleu u Minhenu i u Seulu u Dongdaemun Dizajn Plazi.

Oduševljen sam što ćemo sarađivati sa Muzejem savremene umetnosti Beograd na ovom projektu koji ne samo što će biti prva izložba Žan Pola Gotjea u Srbiji, već i prva izložba visoke mode u tom Muzeju. Sada više nego ikad smatram da je ova izložba važna za snažnu socijalnu poruku slobode i tolerancije koju donosi. Ova premijera takođe označava kraj njegove karijere u svetu visoke mode i slavi način na koji je tokom pedeset godina pokazivao humor kroz svoj kreativni i provokativni rad, koji je otkrio humanističku viziju društva prigrlivši sve kulture i podkulture bez ikakvih tabua i osuđivanja da bi nas prikazao onakvim kakvi jesmo mimo mode.

Tijeri-Maksim Lorio.kustos izložbe

Poseban ekskluzivitet beogradske postavke izložbe je svetska premijera čak osam Gotjeovih venčanica koje ranije nisu bile deo postavke. Dizajner je s neobuzdanom maštom pružio novi izgled klasičnoj beloj haljini, surovo preispitujući polne, etničke i verske konvencije. Ova izložba odražava Gotjeovu posvećenost borbi za ljudska prava i promoviše kulturnu raznolikost.

Montrealski muzej lepe umetnosti je osmislio izložbu u saradnji sa studijom Makkinik & Bey. Lutke je obezbedio JoliCoeur International, a za njihovu animaciju zaslužni su Denis Marlo i Stefani Jasmin iz montrealske avangardne pozorišne kompanije UBU.

Izuzetno mi je drago da jedan deo ovog umetničkog savremenog sveta, koji široj domaćoj javnosti nije dostupan, dolazi u Srbiju. Ponosan sam na tim MSUB koji je čak i u ovoj krizi i komplikovanim uslovima, a kada nam je umetnost najviše potrebna, omogućio da predstavimo delo ovog umetnika Srbiji. Jasno je da je Gotje više od savremenog svetski poznatog modnog dizajnera – on je umetnik. Gotje nije brend, nego ideja jednakosti, ideja podrške, ideja raznolikosti i tolarancije, a ako iko treba da promoviše toleranciju u društvu to su umetnici. Umetnost je sveobuhvatna, slobodna, dozvoljava emocije, lično izražavanje, provokaciju i kritičko mišljenje.

Viktor Kišv.d. direktora MSUB
Viktor Kiš v.d. direktora MSUB

Organizovanjem izložbe koja visoku modu prikazuje kao vrhunsku savremenu umetnost, beogradski Muzej savremene umetnosti našao se u društvu svetskih muzeja, poput njujorškog muzeja Metropoliten, pariskog Luvra, Muzeja moderne umetnosti MoMA i muzeja Viktorija i Albert.

Najbolji pokazatelj da izložbe visoke mode privlače sve veću pažnju muzejske publike je uspeh izložbe Kristijan Dior: Dizajner snova, koja je zvanično postala najposećenija izložba u istoriji muzeja Viktorija i Albert i prevazišla ogroman uspeh izložbe Aleksandra Mekvina Divlja lepota u muzeju Metropoliten u Njujorku.

Izložba Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve biće izložena četiri meseca, od 28. novembra do marta 2021. godine, na petom nivou Muzeja savremene umetnosti Beograd, dok je na ostalim nivoima Muzeja i dalje moguće pogledati izložbu Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019, ali u redukovanom izdanju.

Izložba Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve realizovana je uz velikodušnu podršku naših sponzora.

U skladu sa zvaničnim epidemiološkim merama, svečano otvaranje biće održano onlajn koje je moguće pratiti u 13 časova na oficijalnom Youtube kanalu i Facebook stranici Muzeja savremene umetnosti, na sledećim linkovima:

FB stranica muzeja:

https://www.facebook.com/MSUB.MoCAB