Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Beograd priređuje retrospektivnu izložbu fotografkinje Goranke Matić „Iskustvo u gužvi“ koja je ujedno prva u nizu zajedničkih projekata koja ova dva muzeja realizuju nakon potpisanog Sporazuma o saradnji 2021. godine, a koji predviđa da se već postojeća saradnja ove dve institucije intenzivira u narednom periodu.

Goranka Matić prisutna je na umetničkoj sceni već četrdeset godina, a njen rad se od samih početaka paralelno odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije. Izložba „Iskustvo u gužvi” kroz podelu na pet žanrovskih celina teži da istakne polivalentnost profesionalnog angažmana autorke – s jedne strane kao novinskog hroničara muzičkih, likovnih pa i političkih događaja, sa druge strane, posvećenog umetničkog fotografa sa konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima.

Retrospektivnu postavku u Banja Luci čini nekoliko stotina fotografija i materijala druge vrste (arhiva, dokumentacija, foto-eseji) u kojima se ističu autorske fotografije rok koncerata i protagonista Novog talasa zajedno sa akterima likovne scene, koje su nastale 80-ih godina uglavnom u Studentskom kulturnom centru (rok fotografija, način života aktera rok i umjetničke scene, dizajn omota muzičkih albuma).

Pored toga, njen fotografski opus sadrži i portrete umjetnika, pisaca, reditelja, glumaca, i političara, kao i kultne fotografije beogradskih protesta i burne devedesete. Gorankine fotografije objavljivane su u gotovo svim vodećim časopisima bivše Jugoslavije (Duga, Politika, Omladinske novine, Beorama, Ritam, Liberation, Polet, Delo).

Izložba „Iskustvo u gužvi“ premijerno je predstavljena u martu 2021. godine u MSUB, potom u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a nakon Banja Luke putuje u Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske
10. mart – 3. maj 2022.
Kustoskinja izložbe je Una Popović, viša kustoskinja MSUB
a koordinatorka projekta u MSU RS Lana Pavlović, viša kustoskinja

Autorsko vođenje kroz postavku izložbe biće priređeno u petak 11. marta u 19 časova.

 

Fotografija: Bojana Janjić, MSUB