Izložba se bavi istraživanjem kako umetnost i arhitektura mogu da posluže kao sredstvo moći svakog političkog uređenja. Sastoji se od performativne instalacije i novog filma Srušiti i iznova izgraditi, koji je za ovu priliku sniman u Palati Srbija.

Reč je o trećem poglavlju većeg rada pod nazivom Spielraum na kome umetnica radi već jednu godinu: prvi deo prikazan je u Ludwig Muzeju u Budimpešti, a drugi u Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani.

Ambijent i enterijer zgrade sa konferencijskom salom i salonima jugoslovenskih republika, poslužio je kao scenografija filma koji prikazuje razgovor četiri lika – ideološke varijacije Majke Države: Graditelj nacionalnog identiteta, Pragmatičar, Konzervator i Umetnik/Arhitekta. Fiktivni likovi (četiri žene) izgovaraju citate raznih svetskih političara, poput Staljina, Musolinija, Hitlera, Tita, kao i Ronalda Regana, princa Čarlsa, Džona Kerija, o građenju nacionalnog identiteta i o tome zašto neke građevine treba srušiti, rekonstruisati ili im promeniti namenu. Reč je o izjavama preuzetim iz dokumenata i političkih rasprava od početka 20. veka do danas, što ukazuje na univerzalnost i bezvremenost paradoksa nacionalne i ideološke reprezentacije i njenih ikona.

Tear Down and Rebuild (2015) – TRAILER from jasmina cibic

Nekadašnja zgrada SIV-a izabrana je kao lokacija za snimanje filma, jer ilustrativno ukazuje na pitanje šta se događa jednoj ikoni nacionalne baštine kada izgubi svaku mogućnost (re)prezentacije. Nekad pozornica nove svetske politike, danas predstavlja zaštićeni istorijski spomenik koji služi za diplomatske protokole: lišena glumaca, sama pozornica postaje glumac, i upravo tu pozornicu umetnica razmatra u projektu Srušiti i iznova izgraditi.

Na otvaranju izložbe, biće održan performans tokom kojeg će grupa umetnica izvoditi intervencije na foto tapetu osmišljenom kao imaginarni pejzaž. Taj pejzaž je sastavljen od fotografija iz arhiva ličnih fotografa Josipa Broza Tita, koje su oni koristili za postavljanje scene za različite prokotokolarne događaje, i parola koje su izgovorili razni političari u nedavnoj istoriji.

Jasmina Cibic (Ljubljana, 1979) je poznata slovenačka umetnica koja živi i radi u Londonu. Bavi se analizom specifičnog nacionalnog, političkog, kulturnog i umetničkog porekla, stvarajući karakterističan, sebi svojstven jezik. Koristi medij filma, instalacije, objekta i fotografije. Predstavljala je Republiku Sloveniju na 55. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji, nakon čega je doživela međunarodni uspeh. Učestvovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Dobitnica je brojnih nagrada među kojima su nagrade Bevilacqua la Masa, Trend za izuzetna postignuća u vizuelnoj umetnosti u Sloveniji. Više informacija o umetnici na sajtovima https://vimeo.com/jasminacibic i www.jasminacibic.org

Kustoskinja izložbe je Una Popović.

Partner na projektu: Nomad, Zagreb
Medijski sponzori: Designed i SEEcult