Samostalna izložba Vladimira Nikolića otvara se 21. aprila u 11:30 časova u Paviljonu Republike Srbije na Bijenalu u Veneciji 2022. godine

Komesarka: Maja Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Beograd
Kustoskinja: Biljana Ćirić

Izložbu će svečano otvoriti gospođa Maja Gojković, potpredsednica Vlade RS i ministarka kulture i informisanja.

Nikolićeva istraživanja kroz dva rada, 800m i Dokument, potcrtavaju odnose sa tehnologijom i prirodom – u ovom slučaju, vodom kao osnovnim delom naših tela, ali i vodom kao prostorom povezivanja a ne razdvajanja.

Tehnologija je postala naš način povezivanja ali i razdvajanja tokom izolacije u poslednje dve godine. Ona je ubrzala uvećavanje razlike između privilegovanih i onih koji to nisu. Onih čiji su
pogledi na svet posredovani ekranom i onih čije oči ostaju neposredni optički instrument. Umetnik odražava ove poglede na svet u ovoj izložbi.

Kroz dva nova rada susrešćete dva dominantna formata slikarstva – vertikalni i horizontalni – i dva različita skupa odnosa. Jedan je pogled izdaleka, mentalno distanciran. U drugom, vaše telo – telo gledaoca – postavljeno je kao deo slike bez ikakve udaljenosti od nje.

Rad 800m, snimljen dronom, preuzima ptičju perspektivu, kolonijalno gledište koje je danas prošireno i apstrahovano u vidu naših telefonskih ekrana putem gugl mapa, i drugih uređaja koji određuju našu percepciju vremena i prostora.

Dokument, u horizontalnom formatu, predlaže strpljenje umetnika i usporenost delanja kao metodologiju za postizanje savršenih uslova za gledanje u skladu sa našim ljudskim binokularnim vidom. Slika je napravljena upotrebom moderne tehnologije u retrogradne svrhe da bi se telesni pogled projektovao kao dvodimenzionalna modernistička slika.

Prošireni knjiga-objekt
Knjiga predstavljena u saradnji sa Mousse Publishingistražuje izdavaštvo kao inkubator različitih formi uredničkih, umetničkih i kustoskih praksi.
Autori tekstova su: Dejan Sretenović, Filipa Ramos, Alenka Gregorić, Marko Skotini, Vladimir Nikolić i Biljana Ćirić.
Knjigu je dizajnirao Tobi Tam.

Paviljon Republike Srbije je podržalo i organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu kao realizatorom.