Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković danas je imenovala komesara i Stručni savet za pripremu nastupa Republike Srbije na predstojećoj 59. Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji 2022. godine.

Za komesarku je imenovana Marijana Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Beograd, a Stručni savet čine: dr Jerko Denegri kao predsednik, istoričar umetnosti, likovni kritičar i teoretičar, profesor u penziji Filozofskog fakulteta u Beogradu i članovi: dr Ivan Grubanov, likovni umetnik, vanredni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, dr Jasmina Čubrilo, istoričarka umetnosti, vanredna profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Ana Ereš, istoričarka umetnosti, naučna saradnica na Filozofskom fakultetu u Beogradu i dr Sarita Vujković, istoričarka umetnosti, direktorka Muzeja savremene umjetnosti u Banja Luci i vanredna profesorka Akademije umjetnosti u istom gradu.

Komesarka i Stručni savet utvrdiće kriterijume učešća na javnom konkursu i potom predložiti projekat koji će predstavljati našu zemlju na jednoj od najznačajnijih međunarodnih manifestacija. Zajedno sa Muzejom savremene umetnosti iz Beograda, ustanovom – realizatorom projekta, komesarka i Stručni savet pratiće realizaciju izabranog projekta i nastupa na predstojećem Bijenalu u Veneciji, koje će biti održano od 23. aprila do 27. novembra 2022. godine.

Izbor projekta vrši se na osnovu javnog konkursa za predlaganje projekata koji odgovaraju najavljenoj temi 59. Međunarodne izložbe umetnosti Bijenala u Veneciji, pod naslovom „Mleko snova“ (The Milk of Dreams/Il latte dei sogni).