.
U subotu, 17. aprila u 12 časova u Muzeju savremene umetnosti Beograd održaće se vođenje – predavanje istoričara umetnosti Slavka Timotijevića kroz retrospektivnu izložbu „Iskustvo u gužvi“ Goranke Matić.
.
Timotijević će se osvrnuti na socijalne, kulturološke i političke aspekte koje izložba nužno provocira i pokušaće da konkretnije osvetli uzburkanu scenu oko Studenskog kulturnog centra u Beogradu a pre početka „velikog praska” koji je izazvao „novi talas” u muzici a zatim i to vreme slobode i nade tokom osamdesetih koje se može iščitavati iz opusa autorke, Goranke Matić.
.
Timotijević je tokom osamdesetih u velikoj meri kao kustos promovisao i izlagao fotografiju kroz rad tzv. male galerije „Srećna nova umetnost“ u SKC, družio se i  pri raznim projektima sarađivao sa Gorankom Matić. Fokus vođenja će biti i na tadašnjem uvođenju novih fotografskih diskursa nasuprot tradicionalnoj i klubskoj fotografiji, na rok fotografiji i promenama unutar konteksta fotografskog obrasca.
.
Značajan deo izložbe Goranke Matić „Iskustvo u gužvi“ predstvalja ciklus fotografija koji je posvećen rok kulturi i likovnoj sceni osamdesetih godina XX veka. Rok fotografija osamdesetih postaje jedan od dominantnih žanrova fotografije. SKC je tokom osamdesetih bio i „baza” delovanja pripadnika muzičkog „novog talasa”.
Kao saradnica likovnog programa, Goranka Matić se u SKC -u susretala i sa akterima „novog talasa” i panka, čiji su koncerti i druženja organizovani u okviru muzičkog i tzv. spoljnog programa ove ustanove. Unutar ove simbioze iskustva i delovanja trasirala se i fotografija Goranke Matić, kao protagonistkinje likovne scene i paralelno aktivne učesnice muzičke scene.
.
Na poziv Branka Vukojevića, za magazin Džuboks kreće da fotografiše koncerte i muzičku scenu za razne vrste priloga i reportaža.
Novi postulati koji su bili ključni za umetnosti osamdesetih i medij fotografije uz sve njegove osobenosti i tehnološke mogućnosti, odslikavaju se kroz autorkinu ideju o fotografiji i slici rok događaja.
Fotografija Bojana Janjić, MSUB
Autor koncepcije i kustos izložbe Goranke Matić „Iskustvo u gužvi“ je Una Popović, viši kustos MSUB
.
Zbog epidemioloških mera vođenju – predavanju može maksimalno da prisustvuje 25 ljudi.
Potrebno je da predhodno putem mejla najavite svoje prisustvo na info@msub.org.rs
.
Ulaznica za izložbu se kupuje direktno na blajani MSUB ili preko ticket.rs
Prijatelj izložbe: Two Rivers