.
Manifestacija MUZEJI ZA 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.
Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelјu muzeja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, preko 90 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacijama pripremaju raznovrsne sadržaje.
Muzej savremene umetnosti, Beograd, Salon MSUB i Galerija – legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića takođe su podržali ovu inicijativu.
Tokom trajanja Manifestacije (od 12 – 18. maja 2021. godine) ulaz će biti besplatan, a kako se ove godine sedamnaesta po redu Evropska noć muzeja obeležava u subotu 15. maja svi naši prostori radiće produženo i to do 22 časa. A u utorak 18. maja iako je obično neradan dan, Muzej će biti otvoren od 14 – 20 časova za posetioce dok će Salon i Legat raditi od 12 – 20 časova.
Ovogodišnja tema manifestacije proistekla je iz teme Međunarodnog dana muzeja: Budućnost muzeja: Nove ideje, nove prakse.
Period za nama poslužio je kao pokazatelј da muzeji mogu biti lako prilagodljivi u novonastalim situacijama, posebno kroz povećani fokus na digitalizaciji i stvaranju novih oblika kulturnog iskustva. Sada je vreme da preispitamo svoj odnos sa zajednicama kojima služimo, da eksperimentišemo sa novim modelima kulturnog stvaralaštva i da snažno potvrdimo suštinsku vrednost muzeja u izgradnji održive budućnosti, kroz angažovanje kreativnih potencijala kulture kao pokretača oporavka i inovacija u post-Covid eri.
Mole se posetioci da se  pridržavaju svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID 19.