U okviru Programa umetničkog filma MSUB – Artist’s Film, publika će od 20. decembra 2023. do 15. januara 2024. imati priliku da pogleda film ”Brana” (The Dam) umetnika Ali Čerija.

Radnja filma odvija se u Sudanu, blizu brane Merowe. Maher radi u tradicionalnoj ciglani koja se snabdeva vodom Nila. Svako veče tajno odlazi u pustinju kako bi gradio misterioznu konstrukciju od blata. Dok sudanski narod
ustaje u borbi za svoju slobodu, njegova kreacija polako počinje da dobija sopstveni život.

Termini prikazivanja: Dve projekcije dnevno – svakim danom osim utorkom u 12.00 i 16.00 časova, četvrtkom u 14.00 i 18.00 časova – Sala Protic MSUB

Ali Čeri (Ali Cherri) živi i radi u Parizu i Bejrutu, njegove skulpture, crteži i instalacije istražuju vremenske pomake između drevnih svetova i savremenih društava. Koristeći arheološke artefakte kao polaznu tačku, istražuje granice ideologija koje čine osnovu nacija i mit o nacionalnom napretku. Njegov rad istražuje veze između arheologije, istorijskog narativa i procesa iskopavanja i premeštanja nasleđa, uzimajući u obzir kulturne objekte smeštene u muzeje.

Nedavno je izlagao u Institutu za savremenu umetnost Valensije (Valencia), u Jameel Arts Centru (Dubai), Para Site-u (Hong Kong), MAXXI (Rim), Centru Pompidou (Pariz) kao i na 22. Bijenalu Secs Videobrasil (2023), 15. Sharjah Bijenalu (2023), 5. Kochi-Muziris Bijenalu (Indija, 2022), Venecijanskom bijenalu (2022), Manifesti 13 (Marseille, 2020), 5. Uralskom industrijskom bijenalu savremene umetnosti (Ekaterinburg, 2019), 8. Melle Međunarodnom bijenalu savremene umetnosti (Melle, 2018), i 13.Sharjah Bijenalu (2017).

Ali Čeri Foto: The National Gallery

BRANA / THE DAM
Fiction Feature Film by Ali Cherri – 84min – 2022

Glumac
Maher El Khair (Maher)

Tim
Screenplay
Ali Cherri, Geoffroy Grison in collaboration with Bertrand Bonello
Photography
Bassem Fayad
Sound
Thomas Van Pottelberge, Jakov Munizaba, Simon Apostolou
Editing
Isabelle Manquillet, Nelly Quettier
Music
ROB

Produkcija
KinoElektron

Koprodukcija
Galerie Imane Fares (France)
Vega Foundation (Canada)
DGL Travel HQ  (Soudan)
Twenty Twenty Vision Filmproduktion GmbH (Allemagne)
Trilema (Srbija)

Ulaznice možete kupiti ovde:

https://tickets.rs/event/film_brana_the_dam_izlozba_10142

https://tickets.rs/event/film_brana_the_dam_10141