U periodu od 17. septembra do 20. oktobra 2021. godine u Salonu MSUB održana je samostalna izložba „Posle Vas” Ivane Ivković koja je otvorila novo poglavlje u autorkinim istraživačkim postupcima i eksperimentalnim pristupima izložbenim formatima, scensko-performativnim praksama, medijima i žanrovima.

Realizovan u saradnji sa nizom autora iz drugih umetničkih disciplina  projekat je koncipiran u formi između dramskog komada, izložbe i proširenog kina, kreirajući za posmatrača utisak svojevrsnog vremenskog limba, nemesta, zone tankih granica između osećaja realnosti i potpune izmeštenosti.

Doživljaj su dodatno intenzivirala prisustva performera/naratora, njihovo višednevno i višečasovno kako fizičko bivanje u prostoru tako i virtuelno prisustvo u namenski rađenoj video-instalaciji i živim onlajn prenosima, dok su izvodili dramski tekst Jordana Cvetanovića, baziran na glavnom polazištu projekta — tematizaciji i problematizaciji društvenih konteksta svakodnevnog života tokom devedesetih i dvehiljaditih godina u Srbiji.

Prateći katalog izložbe je dvojezičan i pored teksta kustosa izložbe Miroslava Karića obuhvata integralne verzije dramskih tekstova Jordana Cvetanovića, kao i bogatu fotodokumentaciju postavke/ambijenta u Salonu MSUB.

Ivana Ivković (1979, Beograd) diplomirala je slikarstvo i magistrirala crtež na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim studijama iz oblasti slikarstva. Od 2002. godine izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u Srbiji, Austriji, Nemačkoj, Libanu, Italiji, Španiji, SAD-u, Turskoj, Danskoj, Kanadi, Indiji…
Dobitnica je stipendije KulturKontakta iz Beča (Austrija) 2008, Residency Unlimited organizacije iz Njujorka (SAD) 2012, Casa dell Arte stipendije u Bodrumu (Turska) 2013, kao i stipendije grada Linca (Austrija) za 2014, stipendije Ministarstva kulture Kvebeka u Montrealu, stipendije Beirut Art Residency iz Libana, kao i nekolicine drugih programa.
Ivković je tri puta bila finalistkinja Politikine nagrade za najuspešniju izložbu, 2007, 2010 i 2019. godine. Njeni radovi se nalaze u Wiener Stadtische kolekciji savremene umetnosti, kolekciji  Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa) u Štutgartu, Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti, u kolekciji Oktobarskog salona, Muzeja grada Beograda kao i u nekoliko značajnih privatnih kolekcija u Njujorku, Bazelu, Lisabonu i Turskoj.

Na promociji govore: Ivana Ivković, umetnica, Miroslav Karić, kustos izložbe, Dragana Nikoletić, umetnica i novinarka i Željko Maksimović, glumac i učesnik u projektu „Posle Vas”.

Muzej savremene umetnosti Beograd / Sala Protić
20. decembar, 2021. godinе u 17 časova

 

Fotografija: Kristina Lukić