Retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić „Iskustvo u gužvi” koju je prošle godine organizovao Muzej savremene umetnosti u Beogradu pod kustoskom koncepcijom Une Popović, više kustoskinje MSUB, nakon gostovanja u muzejima u Novom Sadu i Banja Luci sada se predstavlja i u Zagrebu. Posle beogradskog uspeha izložba je dobila pozive da gostuje i predstavi se pri muzejima u regionu u svim državama bivše Jugoslavije.

Izložbom Goranke Matić „Iskustvo u gužvi” započinje prva značajnija izložbena saradnja dve institucije, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu nakon tri decenije. Gostovanje izložbe u Zagrebu podržali su Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta”  i Ured za kulturu grada Zagreba.

Izložba u Zagrebu predstaviće više od pet stotina fotografija podeljenih u pet celina koje su originalno i bile predstavljene u Beogradu. Izložba je koncepcijski težila isticanju polivalentnosti profesionalnog angažmana autorke – s jedne strane, kao novinarske hroničarke muzičkih, likovnih pa i političkih događaja, s druge strane, predane fotografkinje s konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima. Predstaviće se celine:

1. prve autorske izložbe i radovi napravljeni u mediju fotografije
2. fotografije rock koncerata i protagonista jugoslovenskog novog talasa zajedno sa saradnicima likovne scene nastale osamdesetih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar u Beogradu (rock fotografija, način života rock i umetničke scene).
3. portreti (umetnici, reditelji, pisci, političari i dr.),
4. 10 godina protiv (fotografije s političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu 1990. –2000).
5. umetnički projekti (projekti Matrilinearno ogledalo, Memorabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci, Tiho teče Sutjeska i dr).

Nacionalni komitet za muzeje, ICOM Srbija, proglasio je fotografsku retrospektivu „Iskustvo u gužvi” u prvih pet najboljih projekata, izložbi koje su obeležile 2021. godinu.

Kako je glavni partner izložbe „Iskustvo u gužvi” u MSU Zagreb, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta” u njihovom prostoru u Preradovićevoj ulici 21 u Zagrebu 14. septembra u 19 časova biće predstavljen autorski ciklus Goranke Matić pod nazivom „Moravice”.
Ciklus fotografija „Moravice” nastao je 1985. godine.
Lični iskaz otkriva se na snimcima mesta porekla autorke, nekadašnjih Srpskih Moravica, sada samo Moravica u Gorskom kotaru, Hrvatska odakle je njen otac. U Preradovićevoj 21 biće prikazane 22 fotografije na kojima nas umetnica lirski narativno vodi kroz predele, pejsaže, eksterijere i enterijere tog mesta.
Izložba „Moravice” sasvim slučajno se poklopila sa obeležavanjem tridesete godišnjice od potpisivanja prvog mirovnog sporazuma u Hrvatskoj, sklopljenog upravo u Gorskom kotaru zahvaljujući kojem je taj kraj pošteđen stradanja i ratnih razaranja.

 

  • Otvaranje: U utorak 13. septembra 2022. godine u 19 časova, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
  • U sredu 14. septembra 2022. godne u Srpskom kulturnom društva Prosvjeta u Zagrebu u 19 časova, održati će se otvorenje izložbe „Moravice” autorskog ciklusa Goranke Matić.