Након успешне промоције у Новом Саду, Галерија Матице српске и Музеј савремене уметности Београд представлјају књигу „Југославија на Венецијанском бијеналу (1938–1990)“ – Културне политике и политике изложби ауторке др Ане Ереш.

Музеј савремене уметности Београд
Четвртак 25. новембар, 2021. године у 17 часова

На промоцији ће поздравне речи упутити Маријана Коларић, директорка МСУБ и др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, док ће о књизи говорити историчарке уметности проф. др Лидија Мереник, проф. др Симона Чупић и сама ауторка др Ана Ереш.

Кроз разговор ће бити указано на пионирски подухват ауторке заснован на до сада необрађеној архивској грађи из Архива Венецијанског бијенала и Архива Југославије, као и на значај анализе званичних наступа у Југословенском павилјону на међународној уметничкој изложби Бијенале у Венецији. Публика ће имати прилику да чује више о културно-политичким позицијама југословенских држава на међународном нивоу, као и начинима прихватања модернизма унутар мреже уметничких институција у Југославији.

Промоција књиге се одржава у оквиру актуелне изложбе Владимира Величковића – Фигура као израз егзистенције, која се може погледати до 21. фебруара 2022. године.

Књига је публикована у оквиру едиције „Уметност и историја” Галерије Матице српске, и носи признање „Павле Васић“ за 2021. годину, коју доделјује Удружење ликовних уметника примењене уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС).