Muzej savremene umetnosti u Beogradu vas poziva na peto javno vođenje kroz izložbu Iskonsko u modernom – Olga Jančić.
Ovom prilikom autorka izložbe dr Rajka Bošković održaće predavanje Priroda kamena, a pridružiće joj se dr Kristina Resimić Šarić, geološkinja i profesorka na Rudarsko – geološkom fakultetu u Beogradu.

Na izložbi možete pogledati 20 skulptura u kamenu, drvetu, bronzi i aluminijumu. Poseban segment izložbe čine video snimci monumentalnih skulptura u slobodnom prostoru – skulptura u kamenu postavljenih na Savskom keju u Beogradu, Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i u parku u Vrnjačkoj Banji, kao i skulptura u bronzi u Kraljevu.

Olga Jančić (1. februar 1929. Bitolj – 25. oktobar 2012. Beograd) završava petogodišnju specijalizaciju u Majstorskoj radionici Tome Rosandića (1950-1954). Učestvuje u osnivanju grupe Prostor 8 koja prvi put priređuje izložbu u slobodnom prostoru u Tašmajdanskom parku u Beogradu 1957. godine. Prvu samostalnu izložbu ima 1959. godine u Umetničkom paviljonu u Beogradu, a iste godine dobija nagradu za skulpturu na I međunarodnom bijenalu mladih u Parizu. Izlaže na preko 20 samostalnih i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bila je u selekciji najznačajnijih izložbi jugoslovenskih umetnika u inostranstvu. Tokom života organizovane su joj mnoge izložbe, a dela su joj zastupljena u brojnim muzejskim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Izložbu Iskonsko u modernom u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, maožete posetiti do 2. maja 2023. godine, svakim radnim danom osim utorkom, od 10 do 18 časova.

Foto: Bojana Janjić, MSUB