Nakon što se na početku karijere suočavala sa osporavanjima VALIE EXPORT se danas smatra jednom od najvažnijih i najuticajnijih umetnica koja u umetničkoj praksi spaja i integriše multimedijalna dela i teoriju sa feminističkim pristupom.

Godine 1967. namenski je izabrala pseudonim da bi se na simbolički način distancirala od identiteta i uloge koja joj je dodeljena kao ženi – umetnici koja radi u društvu u kom dominiraju muškarci. Forme i mediji koje je koristila za izražavanje svojih ideja uključuju crteže, skulpture, konceptualnu fotografiju, instalacije i performanse. Pokretne slike na filmu i videu igraju centralnu ulogu u radu VALIE EXPORT, a slike i način na koji su iste predstavljene kroz medije, bile su glavne teme kojima se bavila od samog početka. Njeno interesovanje za strukturu, tehnologiju i efekat pokretnih slika jukstapozicionirano je sa ljudskim telom kao delom podeljenog postojanja između stvarnosti i reprezentacije. (Barbara Burger – Utzer).
Izbor kratkih i jednog dugometražnog, igranog filma predstavlja preko četrdeset godina umetničkog delovanja VALIE EXPORT. U selekciju su uključene eksperimentalne filmske i video studije, video performansi, feministička kritika medija kao i prakse proširenog kina i to u rasponu od 16 mm filma, prvih video sistema do istraživanja slika medicinskim tehnikama snimanja. Bilo da su koncipirani za bioskopsku salu, izložbeni prostor ili televiziju izabrani video radovi i filmovi VALIE EXPORT pokazuju specifičnost njene poetike i pristupa kada je reč o promišljanjima formi pokretnih slika i mogućnosti njihovih ekstenzija u prostoru i vremenu: „Film uvek doživljavam kao skulpturu koja za mene ima različite nivoe načina posmatranja… Našla sam, takođe, način da nastavim sa praksom proširenog kina i u svojim telesnim performansima u kojima, kao središnje mesto izvođenja, postavljam ljudsko telo kao znak, kao kod za društveni i umetnički izraz.” VALIE EXPORT „Expended Cinema as Expanded Reality”

VALIE EXPORT (Waltraud Lehner 1940. Godine, Linc) započinje svoju umetničku praksu tokom šezdesetih godina u Austriji, i njeni rani performansi i akcije u javnom prostoru na provokativan način su preispitivali načine na koje je telo, naročito žensko, predstavljeno u konvencionalnim filmovima i medijima. Ime VALIE EXPORT koristi od 1967. godine kao umetnički koncept i gest suprotstavljanja patrijahalnim strukturama, i tokom karijere putem različitih umetničkih medija, kao i u okviru teorijskog i pedagoškog rada, dalje ukazuje na značaj feminističke perspektive. Baveći stvarnošću ženskog tela u svojim performansima i filmovima EXPORT je pomerala granice izabranih medija i umetničkih izraza a posebno mesto u njenom radu zauzima koncept “proširenog kina” (expanded cinema) i, u tom smislu, intezivna istraživanja potencijala interaktivnih i intersubjektivnih iskustva filma. VALIE EXPORT je suosnivačica Asocijacije austrijskih filmskih stvaralaca (1968), učestvovala je na brojnim video i filmskim festivalima širom sveta kao i na velikim međunarodnim izložbama poput Venecijanskog bijenala (1980, 2009) i Dokumenta (1977, 2007). Predavala je na Institutu za umetnost u San Francisku, Univerzitetu u Viskonsinu – Milvoki, Univerzitetu umetnosti u Berlinu a do 2005. godine je bila profesorka za Multimediju i Performans na Umetničkoj akademiji u Kelnu. Za svoj rad dobila je mnoge nagrade i priznanja, uključujući nagradu Roswitha Haftmann za izvanredna dostignuća u vizuelnim umetnostima (2019), Austrijsku nagradu za životno delo za 2015. godinu, Veliko zlatno odlikovanje časti grada Linca za zasluge u kulturi, zatim Yoko Ono Lennon Courage Awards for the Arts (2014, zajedno sa Laurie Anderson, Marianne Faithfull, Gustav Metzger), Austrijsko odlikovanje časti za nauku i umetnost (2005), Nagradu Alfred Kubin (2000), Nagradu Oskar Kokoschka (2000) i Nagradu Gustav Klimt (1998).
https://www.valieexport.at/

Sreda 28. i četvrtak 29. jul od 19 do 22h
Galerija – legat Milice Zori
ć i Rodoljuba Čolakovića

Pre projekcije filmova sa početkom u 19h biće održani tematski razgovori o umetničkoj praksi VALIE EXPORT. Učesnici u govornom programu: Brigitta Burger – Utzer (suosnivačica i direktorka sixpackfilm (1990 – 2020), kustoskinja i autorka), Dagmar Schink (direktorka VALIE EXPORT centra u Lincu), Dejan Vasić (nezavisni kustos i urednik likovnog programa CZKD-a), Miroslav Karić (kustos MSU)

Projekcije filmova

Sreda 28. jul

• Syntagma, 1984, 20 min
• Raumsehen und Raumhören / Space Seeing – Space Hearing, 1973-1974, 6 min
• Facing a Family, 1971, 5 min
• Adjungierte Dislokationen / Adjunct Dislocations, 1973, 10 min
• Elfriede Jelinek: News from Home 18.8.88, 1988, 30 min
• The voice as performance, act and body, 2007, 11min 34 sec

Četvrtak 29. jul

·        
Unsichtbare Gegner / Invisible Adversaries, 1977, 110 min

Događaj je realizovan u saradnji Muzeja savremene umetnosti, Austrijskog kulturnog foruma Beograd i distributerske kuće sixpackfilm iz Beča.

Fotografija: VALIE EXPORT, TAPP und TASTKINO, 1968, Austrija, ljubaznošu: sixpackfilm