U okviru izložbe Nepouzdani pripovedač Mrđana Bajića u ponedeljak 26. septembra od 16 časova organizujemo prvi javni događaj – tematsko vođenje kroz izložbu čiji su moderatori filozofkinja Branka Arsić i profesor Dejvid Vils. Tokom vođenja Arsić i Vils će se osvrnuti na dugogodišnje saradnje sa umetnikom i kroz izbor nekolicine radova sa izložbe govoriće o različitim aspektima Bajićeve umetničke prakse i poetike.

Branka Arsić profesorka sa Univerziteta Kolumbija (Njujork) bavi se književnošću Severne i Južne Amerike XIX veka i njihovim naučnim, filozofskim i religijskim kontekstima. Autorka je nedavno objavljene knjige Ptičje relikvije: Žalost i vitalnost kod Toroa (Izdanje Univerziteta Harvard, 2016), za koju je dobila Nagradu Džejms Rasel Louel Moderne Jezičke Asocijacije (MLA) za izvanrednu knjigu 2016. godine. Arsić trenutno radi na dve knjige: Ambijentalni život i Melvil, materijalizam i eterično prosvetljenje.

Dejvid Vils je profesor francuskog i frankofonskih studija na Univerzitetu Braun. Vilsov rani rad bio je fokusiran na nadrealističku poeziju, a njegova kasnija istraživanja održala su veze sa modernističkom literaturom šireći se na oblasti teorije književnosti i filozofije, kao i teorije filma i komparativne književnosti. Vils je takođe poznat kao jedan od najvažnijih prevodilaca i tumača dela francuskog filozofa Žaka Deride.

Fotografija: Bojana Janjić, MSUB