Šta vidim kad zatvorim oči? Pozivamo vas u subotu 22. jula tačno u 16 časova zatvorite oči u Muzeju savremene umetnosti i prepustite se Borisu Dončiću, vodiču na neviđeno. On će vas provesti kroz „Plavu izložbu“ i ispričati svoja iskustva susreta sa dvanaest dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti i isto toliko interpretacija koje su izveli studenti Vajarskog odseka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Ukoliko date šansu svom dodiru, sluhu, mirisu, svom fizičkom telu da doživi vizuelne umetnosti, možete jasnije da iskusite neke stvari koje vam izmiču iz vida. Osetite prostor, dodirnete, omirišete i poslušate umetnička dela, a posebno da obratite pažnju na osećaj i značenje boje dok vam je povez preko očiju.

„Plava izložba“ je osmišljena sa ciljem da se umetničko nasleđe približi slepim i slabovidim ljudima i da se videćoj publici ponudi drugačiji doživljaj i prilika za novo sagledavanje likovne umetnosti. Muzej savremene umetnosti u svojim zbirkama broji preko 8.500 dela vizuelne jugoslovenske i srpske umetnosti od početka 20. veka do danas, koja su uglavnom nedostupna slepim i slabovidim ljudima.

Na „Plavoj izložbi“ su prikazana dela koja možemo da povežemo sa univerzalnim značenjima i simbolikom plave boje, tako da ne moramo nužno da vidimo boju. Na ovakvom primeru percepcije i doživljaja boje, preplitanju univerzalno prihvaćenih i subjektivno stečenih značenja, ističe se inkluzivni momenat i poziva se na prepoznavanje i prihvatanje da svako ima pravo na svoju jedinstvenost i individualnost. Višečulna postavka i interakcija svim čulima, pokazuje nam sa koliko različitih i jedinstvenih doživljaja raspolažemo.

Vođenje na neviđeno se odigrava u manjim grupama i neophodno je da se unapred prijavite na adresu info@msub.org.rs.