Izložba Video, televizija, anticipacija povezuje radove iz nekoliko proteklih decenija (od kraja sedamdesetih godina do početka 2000-tih), od borbe za širenje polja umetničkih intervencija, radikalnih praksi jugoslovenskog kino-amaterizma i alternativne kulture 1980tih; eksperimenata u televizijskom programu i aproprijacije medijskih slika, do stvaranja samoorganizovanih medijskih prostora razvijanih videom kao medijem novih microcinema zajednica.

Izložba predstavlja i neki vid anticipacije, odnosno evociranja (pred)osećanja budućnosti umetnosti i medij videa, rekonstrukciju horizonta kakav je bio dok se video kao medij upuštao u različite istraživačke i agonističke odnose sa televizijom, shvatajući je kao formativni medij ističućeg dvadesetog veka.

U celokupnom kulturnom prostoru bivše SFRJ možemo pratiti i prepoznati neke kontinuitete i anticipacije odnosa produkcije kino klubova i pionirskog rada sa videom. Televizija postaje referentno mesto, koje reflektuje njenu produkcionu moć i dominaciju, kao i formativan uticaj na oblikovanje specifične estetike. Istovremeno dok je televizija oblikovala specifičnu umetničku estetiku, umetnost je oblikovala televiziju, a radovi umetnika prisutni na izložbi preispituju upravo kulturni uticaj televizije i njen autoritet.

Branka Benčić (HR) i Aleksandra Sekulić (SR) sarađuju od 2010. na projektima koji se bave eksperimentalnim filmom: njegovom arhivskom, izlagačkom i istoriografskom praksom, poput projekata: “MAFAF – Nevidljiva istorija, Pogled iz Beograda” koji je realizovan u Centru za kulturnu dekontaminaciju, 1-3.11.2011, u saradnji sa MMC LUKA iz Pule, i realizacije izložbe i programa projekcija “Slobodan Šijan: Filmski letak” u okviru popratnog programa Festivala igranog filma u Puli – izložbe Cinemaniac, MMC LUKA, Pula (jul 2012) i CZKD Bioskop (oktobar 2012).

Kustosi izložbe: Aleksandra Sekulić i Branka Benčić

Učesnici: Tomislav Gotovac / Mio Vesović, Sanja Iveković, Bojan Jovanović, Apsolutno, Ivan Faktor, Dalibor Martinis, Studio Imitacija Života (Darko Fritz, Željko Serdarević), Zank/Borghesia, Dejan Vlaisavljević NIKT, Zhel (Željko Vukičević), TV Galerija, Low-Fi Video