Projekat u organizaciji MSUB fotografska retrospektiva „Iskustvo u gužvi” nominovan je u prvih pet za 2021. godinu, a koleginica Una Popović, viša kustoskinja u Muzeju savremene umetnosti Beograd ušla je u uži krug za muzejskog stručnjaka godine, između ostalog zbog autorskog rada na dve izložbe, „Iskustvo u gužvi” i izložbe „Grupni portret”, povodom 60 godina rada Salona MSUB ali i zbog drugih profesionalnih aktivnosti.

Nominacija – Projekat godine

Izložba „Iskustvo u gužvi” donela je šire kulturološko i medisjko sagledavanje.

Kroz kompleksan opus Goranke Matić predočena nam je istorija fotografije u malom, od primera koncertne fotografije i njenih ranih komunikacionih aspekata unutar časopisa, nove fotografije 80tih i interpretacija istih na likovnom i teorijskom nivou. Izložba nas je upoznala i podsetila na vreme, ljude, događaje, koji su obeležili društvenu istoriju ovih prostora s kraja prošlog veka.

Izložbu je videlo 14.000 posetilaca.

Izložba „Iskustvo u gužvi” gostovanje u MSURS Banja Luke

Nominacija – Stručnjak godine

Rad Une Popović više kustoskinje MSUB neposredno je vezan za istraživanje u oblasti savremene umetnosti, od istorijskog konceptualizma pa do današnjih praksi. Iskustvo izložbenih prezentacija, muzeološko i teorijsko znanje integrisano je u dva značajna projekta koja je između ostalih realizovala 2021 – retrospektivu fotografkinje Goranke Matić i obeležavanje 60 godina postojanja Salona MSU. Obrada rada jedne autorke, kao istorizacija i mapiranje izložbenih strategija muzejskog depadansa predstavljaju pionirsku artikulaciju individualne fotografske prakse kao i određene galerijske i izložbene politike. Oba projekata zamišljena su tako da od individualnog idu ka širem sagledavanju, te se kroz realizovan fotografski opus autorke i istorijat izložbi jedne galerije sučeljavamo sa naučnom pristupom na nivou razmatranja društvenih, državnih i kulturoloških okolnosti.

Sa izložbe Grupni portret: Šezdeset godina Salona Muzeja savremene umetnosti

Članovi komisije za Nagradu NK ICOM Srbije su: Veselinka Kastratović Ristić (Muzej Jugoslavije), Dimitrije Tadić (MKI / Deska Kreativna Evropa srbija), Dragana Eremić (Narodni muzej), Julka Kuzmanović Cvetković (Muzej u Prokuplju, u penziji) i Luka Kulić (Galerija Matice srpske).